28 Haziran 2016 Salı

2016 YAZ OKUMA ŞENLİĞİ LİSTEM

2016 YAZ OKUMA ŞENLİĞİ LİSTEM


Şenlik kategorileri ve bu kategorilere uygun olarak seçtiğim kitaplar:
1.Kategori (10 puan): İsminde yaz mevsimini çağrıştıran bir kelime geçen veya olayların yazın geçtiği bir kitap.  Bir Yaz Gecesi Rüyası, Shakespeare
2.Kategori (10 puan): Adında çoğul eki almış bir sözcük bulunan bir kitap.   Babalar ve Oğullar, Turgenyev
3.Kategori (10 puan): İki veya daha fazla yazarın yazdığı bir kitap.Her yazarın bir öykü yazarak oluşturduğu kitaplar kapsam dışı. Romantik Komünist Edward Timms, Saime Göksu. Herhalde roman olma zorunluluğu yok.
4.Kategori (10 puan): İnstagram, facebook gibi sosyal medya üzerinden oluşturulan ortak okuma gruplarının şenlik süresince okuduğu bir kitap.
Yalnız burada dikkat edilecek iki nokta bir o kitabın Temmuz, Ağustos ya da Eylül aylarının birinde  okunacak olması, iki bu grupların aynı kitabı okuyacak olması. Yani yazar ayları ya da temalı kitap etkinliklerinde okuduğunuz kitaplar sayılmıyor. Buna henüz kitap bulamadım.

5.Kategori (10 puan): Sizin doğum yılınızdan en az 50 yıl önce vefat etmiş bir erkek yazarın yazdığı öykülerden oluşan kitap. Yol Arkadaşım, Maksim Gorki
6.Kategori (10 puan): Adında bir yiyecek olan kitap. (Sebze, meyve, yemek vb. olabilir.)  Ekmek Kavgası, Orhan Kemal
7.Kategori (10 puan): 29 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında vefat etmiş yazardan bir kitap. Kalan, Leyla Erbil
8.Kategori (10 puan): Ülkemizde en azından iki yayınevinin basmış olduğu bir kitap. (Baskısı olan yayınevlerinden sadece birinin piyasada olması sorun teşkil etmiyor.) Gazap Üzümleri, John Steinbeck
9.Kategori (10 puan): Ölmeden önce okumanız gereken 1001 kitap listesinden bir kitap. İvan Gonçarov, Oblomov
10.Kategori (10 puan): Diziye uyarlanmış bir kitap. (Karışıklık olmasın diye belirteyim The Originals gibi diziden sonra yazılan kitaplar da bu kategoriye dahil.) Reşat Nuri Güntekin, Yaprak Dökümü
11.Kategori (10 puan): Kategorilerden bağımsız canınızın istediği bir kitap. Mayakovski, Lenin Destanı
12.Kategori (10 puan): Adında emir kipli sözcük bulunan bir kitap. Yüreğinin Götürdüğü Yere Git, Susanna Tamaro
13.Kategori (10 puan): Goodreads tarafından 2009 yılından günümüze kadar seçilen en iyi kitaplardan bir kitap. Neil Gaiman, Yolun Sonundaki Okyanus
14.Kategori (10 puan): Sanat temalı bir kitap. (Kitabın adında resim, müzik, sinema vb. alana yönelik bir kısım varsa kitap konusuna bakılmaksızın bu kategoriye dahil (Gölgelerin Ressamı, Başucumda Müzik, Ölüm Şarkısı, Şans Müziği  gibi) onun dışında kitabın ana karakterinin sanatçı olduğu ya da yaşamış bir sanatçının otobiyografisi, biyografisi olan eserlerde bu kategoriye dahil.)  
Dorotea'nın Şarkısı, Rosa Regas
15.Kategori (10 puan): 2016 yılında basılmış bir kitap, yabancı kitapların ülkemizde basılış tarihi dikkate alınacak. Eğer yabancı ülkelerde 2016 yılında basılan bir kitabı o dilde okursanız o da bu kategoriye dahil. 
Henüz bu kategoriye kitap seçemedim.
16.Kategori (10 puan): Pinuccia'nın Kitapları (Hepimizin severek katıldığı şenliklerin sahibi Pinuccia'nın Kitapları bloğunun sahibi Pınar’ın 2013 Temmuz’undan itibaren başlattığı şenliklerde okuduğu bir kitap. Bu arada yanlış hatırlamıyorsam bazı şenliklerde kategori dışı kitap okumuştu, o kitaplar dahil değil. Ben Pınar’ın her şenlik sonucu tek tek link ekledim o listelerden bir kitap seçebilirsiniz, eğer gözden kaçırdığım bir şenlik sonucu varsa bana bildirirseniz sevinirim.)   Tatlı Rüyalar, Alper Canıgüz
17.Kategori ( Her kitap 10 puan iki kitap okunursa ekstra 10 puan toplamda 30 puan): Adınız ve soyadınız baş harfleri başlayan iki kitap. Çift isimli/soyadlı arkadaşlar istediği ismi kullanabilir.
Örnek vermek gerekirse adınız A...  B.... C..... şeklinde iki isimden oluşuyor, ilk kitabı A ya da B harfinden seçebilirken diğer kitabı mutlaka soyadınızı baş harfi olan C harfinden seçeceksiniz. Çift soyadınız varsa aynı kural geçerli. Germinal, Emile Zola ve Güneşi Uyandıralım, Jose Mauro De Vasconcelos
18.Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 30 puan, toplamda 70 puan): Şimdiye kadar hiç kitabını okumadığınız dört yazardan birer kitap. Yazarların ikisi Türk, ikisi yabancı, ikisi kadın, ikisi erkek olmalı. 
Fahrenheit 451, Ray Bradbury
Ferit Edgü, Hakkari'de Bir Mevsim
Tomris Uyar, Aramızdaki Şey
Dans Edemeyeceksem Bu Benim Devrimim Değildir, Emma Goldman
19.Kategori (Her kitap 10 puan iki kitap okunursa ekstra 30 puan toplamda 50 puan): İsminde eş anlamlı kelime olan iki kitap.
Örneğin: Kırmızı ve Siyah - Kara Saray
(Bu kategoride Dr. gibi kısaltmaları da kabul ediyorum ama yakın anlamlı kelimeler kabul değil.) 
Sait Faik Abasıyanık, Seçme Hikayeler 
Patrick Süskınd, Üç Buçuk Öykü
20.Kategori (Her  bir kitap 10 puan tüm kitaplar okunursa ekstradan 40 puan toplamda 80 puan) Aşağıya ekleyeceğim ülkelerde doğmuş yazarlardan bir kitap. (Ben seçeneğiniz bol olsun diye sekiz ülke ekledim siz dört tanesini seçeceksiniz.) 
Ülkeler: Kolombiya, Japonya, Arjantin, Avustralya, Portekiz, Fransa, İzlanda, İsveç. 
Haruki Murakami, Koşmasaydım Yazamazdım, Japonya
Jose Mauro de Vasconcelos, Delifişek
Balzac, Vadideki Zambak, Fransa
Gabriel Garcia Marquez, Kırmızı Pazartesi, Kolombiya
21.Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 40 puan, toplamda 80 puan): Kendinizin belirleyeceği bir temaya uyan dört kitap. 
Benim temam okumak istediğim dört kitap. :( Sayılıyor değil mi böyle :D
Nikolay Gogol, Bir Delinin Hatıra Defteri
Fyodor Dostoyevski, Suç Ve Ceza
Sabahattin Ali, Kuyucaklı Yusuf
Paul Lafargue, Tembellik Hakkı








4 yorum:

  1. Listelerimizde o kadar benzerlik var ki şaşırdım :-) 20. kategori için ben de Murakami, Jose Saramago ve Marquez'i seçtim ama farklı kitaplarını seçtim. Yüreğinin Götürdüğü Yere Git benim listemde farklı bir kategoride var. Umarım ikimiz de seçtiğimiz kitapları severiz.

    Hakkari'de Bir Mevsim'i daha geçen ay okudum ve çok beğendim. Yaprak Dökümü, Kırmızı Pazartesi, Kuyucaklı Yusuf da okuyup sevdiğim kitaplar.

    Türk ve yabancı klasiklerden oluşan güzel bir liste hazırlamışsınız. Keyifli okumalar :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Size de keyifli okumalar...

      Sil
    2. Fakat ben birkaç kitabı değiştirdim, küçük bir düzenleme yaptım. Jose Saramago yerine Delifişek'i seçtim, bu şenlik içerisinde mutlaka okumam gerektiğine inandığım için. Çünkü Güneşi Uyandıralım çok sevdiğim bir kitap oldu... Albert Camus yerine de Vadideki Zambak'ı tercih ettim çünkü şu an okumadığım ve bende bulunan kitaplar arasındaydı. Sylvia Plath yerine de uzun süredir bende bulunan ve okumaya zaman bulamadığım, Emma Goldman kitabını seçtim.

      Sil
    3. Ben de listemde çok değişiklik yaparım. Hatta bir şenlikte başta yaptığım listeyle sonda okuduğum kitaplar arasında sadece 2 kitap ortaktı :-)

      Sil